veelgestelde vragen

Wat verstaan jullie onder duurzaam ondernemen?
Duurzaam ondernemen is een ‘gezonde’ balans tussen People, Planet en Profit. ‘Gezond’ is in dit geval op zo'n manier dat generaties na ons ook gebruik kunnen maken van faciliteiten zoals wij die genieten. Dus toekomstgericht. Het wordt dan ook wel 'toekomstgericht ondernemen' genoemd. En duurzaamheid zien wij als middel om dit te bereiken.

Hoe kan ik snel aan duurzaam ondernemen beginnen?
1. Formuleer een visie, zodat jij en je medewerkers, leveranciers en klanten weten waar je heen wilt.
2. Stel jezelf doelen om energie- en grondstofgebruik te reduceren.
3. Realiseer ze samen met je medewerkers, leveranciers en klanten.
Laat jezelf continu inspireren om deze drie stappen te kunnen nemen. Kijk bijvoorbeeld naar onze intentieverklaring.

Wat levert deelname aan Duurzom eigenlijk op?
Tips voor besparingen ohgv energie en materialen, voordeel bij aanbestedingstraject, ideeën om ziekteverzuim te verlagen, suggesties over hoe je je personeel (beter) mee kunt nemen in jouw plannen, betere positie in jouw markt, beter imago, goed gevoel (of Happy Energy, zoals Wubbo Ockels zei).

Hoe krijgen jullie dat dan voor elkaar?
Door je te verbinden met andere ondernemers, door intervisies tussen ondernemers te organiseren, of inspiratiebijeenkomsten, workshops en opleidingen, door je te helpen bij het opstellen van een duurzaam actieplan (ook te gebruiken voor marketing èn voor het aansturen van de organisatie), door je te coachen, door een intentieverklaring en een vignet af te geven, enz.

Waar moet ik aan voldoen om mee te mogen doen?
Het enige dat je hoeft te doen is een intentieverklaring ondertekenen. We willen graag met mensen met dezelfde intenties samenwerken: dat verhoogt de kans op succes. De drempel lijkt misschien laag, maar het blijkt lastig te zijn om oprechte, duurzame intenties te hebben. Je hoeft dus nog niet duurzaam bezig te zijn. Hiermee aan de slag willen gaan vinden wij al heel wat!

Hebben jullie tips hoe ik verder met duurzaam ondernemen kan gaan?
Er zijn verschillende manieren voor, maar Jan Jonker heeft zeven concrete tips voor je.